دستکشهای یکبار مصرف و لباسهای ایمنی نیز از جمله لوازم حفاظتی هستند که برای پوشاندن دست در فعالیتهای حساس، مانند کار در صنایع شیمیایی و پزشکی استفاده میشوند. این دستکشها در مقابل آسیبهای فیزیکی و آلودگی توسط مواد شیمیایی و باکتریها محافظت میکنند. قابل ذکر است که در ساخت دستکشهای پزشکی یکبار مصرف از متریالهای مختلفی استفاده میشود و در نتیجه طیف گستردهای از مدل و سایز در این دستکشها وجود دارد.
از دستکشهای یکبار مصرف پزشکی به عنوان یکی از محصولات با کیفیت بالا در این صنعت استفاده میشود. با توجه به اینکه دستکشهای پزشکی باید به صورت مستمر و در هنگام انجام کارهای حساس تعویض شوند، استفاده از دستکشهای یکبار مصرف بسیار مورد توجه قرار میگیرد. همچنین، بسته به جنسی که دارند، این دستکشها برای طیف وسیعی از کارها مورد استفاده قرار میگیرند.
در نتیجه، پوشیدن دستکشهای یکبار مصرف پزشکی یکی از بهترین روشهای حفاظت از دستها در برابر آسیبهای فیزیکی و آلودگی است. اگر شما نیز به دنبال دستکشهای یکبار مصرف با کیفیت بالا هستید، میتوانید با ما همراه باشید و اطلاعات بیشتری راجع به این محصولات بدست آورید.
تاریخچه دستکش پزشکی
در اواخر قرن نوزدهم، جامعه پزشکی برای محافظت از دستان خود در برابر عفونت باکتریایی هنگام رسیدگی به بیماران، اولین دستکش پزشکی را به دنیا معرفی کرد. این دستکشهای پزشکی، یکبار مصرف و به منظور استفاده تنها در یک مورد طراحی شدهاند.
استفاده از دستکشهای پزشکی به عنوان یکی از لوازم حفاظتی در صنعت پزشکی، تا اواخر قرن بیستم جزء ابزار اصلی پزشکی بود. با توسعه صنایع بهداشتی و صنعتی، استفاده از این دستکشها به سایر صنایع نیز گسترش یافت و هم اکنون، به صورت انبوه تولید میشوند.
در حال حاضر، برخی از صنایع حساس مانند بخش غذا و تغذیه، دستکشهای پزشکی را برای حفظ بهداشت محیط کار، الزامی قرار دادهاند. این دستکشها با توجه به خصوصیاتی که دارند، مانع انتقال عفونتها و آلودگیها از طریق دستان فرد استفاده کننده میشوند.
با توجه به اهمیت دستکشهای پزشکی در حفظ بهداشت و سلامتی، تلاش برای بهبود کیفیت و گسترش استفاده از این محصولات در صنایع مختلف، همچنان ادامه دارد.
کاربردهای دستکش
استفاده از دستکش یکبار مصرف، به تعداد زیادی از افراد در موقعیتهای مختلف الزامی است. برخی از موارد کاربردی دستکش یکبار مصرف عبارتند از:
۱- هنگامی که پوست با مواد شیمیایی یا محرکهای پوستی تماس پیدا میکند.
۲- هنگامی که پوست با مایعات بدن مانند خون، استفراغ، ادرار، مدفوع یا مخاط تماس پیدا میکند.
۳- برای محافظت از دیگران در برابر باکتریها یا میکروبهای روی دستهای مراقبان پزشکی و سلامت.
۴- هنگام کار با موادی که میتواند به پوست دستها آسیب وارد کند.
۵- هنگام دست زدن به وسایلی که ممکن است در اثر موادی که دارند به پوست آسیب بزنند.
۶- هنگام رسیدگی به موارد ناشناخته یا تعریف نشده.
۷- برای محافظت در برابر سوختگی، بریدگی، ساییدگی و صدمات مشابه.
۸- برای بهداشت عمومی، راحتی یا ترجیح شخصی.
دستکشهای یکبار مصرف با توجه به جنس مورد استفاده قابل دستهبندی هستند. این دستکشها ممکن است از لاتکس، نیتریل یا وینیل ساخته شوند که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند. به همین دلیل، قبل از استفاده از دستکش، بهتر است به نکات مربوط به جنس و کاربرد آن دقت کرده و با توجه به شرایط مورد نیاز، دستکش مناسب را انتخاب کرد.
- مشاغل پزشکی و بهداشتی: این شامل پزشکان، پرستاران، دندانپزشکان، فنیهای پزشکی و سایر کارکنان صحی میشود که با بیماران و مواد خطرناک در تماس هستند.
- مشاغل آشپزی: آشپزان، کارکنان رستوران و هتلها، کاربران خط تولید مواد غذایی و سایر کسانی که با مواد غذایی و مواد شیمیایی در کار خود هستند.
- مشاغل صنعتی و ساختمانی: این شامل مهندسین صنایع، مهندسین عمران، مهندسین مکانیک، نقشهبرداران، کارگران ساختمانی و کارکنان صنایع مختلف است که با مواد شیمیایی و قطعات حاد در تماس هستند.
- خدماتی و تمیزکاری: این شامل خدمات پاککننده، کارکنان تمیزکاری و کاربران خط تولید محصولات بهداشتی مانند صابون و شامپو است.
- مشاغل خودروسازی: این شامل مکانیکهای خودرو، کارگران خط تولید و سایر کارکنان صنعت خودرو است که با مواد شیمیایی و قطعات حاد در تماس هستند.
- مشاغل آرایشگری: آرایشگران، کاربران خط تولید مواد آرایشی و بهداشتی و سایر کسانی که با مواد آرایشی و شیمیایی در تماس هستند.
- مشاغل پخش و فروش: این شامل کارکنان فروشگاهها، داروخانهها، شرکتهای پخش و توزیع، کاربران خط تولید مواد غذایی و سایر کسانی است که با مواد خطرناک در تماس هستند.
به طور کلی، دستکشهای یکبار مصرف در هر محیطی که نیاز به محافظت در برابر مواد خطرناک، باکتریها یا ویروسها داشته باشد، استفاده میشود.
- پزشکان؛
- شیمیدانان؛
- پرستاران؛
- پیراپزشکان؛
- تکنسینهای آزمایشگاهی؛
- مددکاران اجتماعی؛
- جراحان؛
- صنعتگران؛
- پلیسها؛
- نقاشان؛
- هنرمندان خالکوبی؛
- سرآشپزها؛
- نظافتچیها؛
- کارگران شهرداری؛
- پستچیها.
در سالهای گذشته، شیوع بیماری کرونا باعث شده است که استفاده از دستکشهای یکبار مصرف پزشکی محدود به مشاغل پزشکی نباشد و تمامی اقشار جامعه برای جلوگیری از ابتلا به بیماری، از این دستکشها استفاده کنند. این دستکشها به عنوان یک راهکار ساده و کارآمد در اختیار همه افراد قرار گرفته است تا آسیب دیدن از بیماری را کاهش دهند. بنابراین، استفاده از دستکشهای یکبار مصرف پزشکی به یک روش جدید برای حفظ بهداشت شخصی و جامعه تبدیل شده است.
انواع دستکشها
دستکشهای پزشکی به دو دسته دستکشهای معاینه و جراحی تقسیم میشوند. دستکشهای معاینه اغلب از مواد لاتکس، وینیل، نیتریل و نایلون ساخته شدهاند. در حالی که دستکشهای جراحی به جنسهای مختلفی از جمله لاتکس تولید میشوند. باید توجه داشت که برای دستکشهای جراحی، بسیار مهم است که استریل باشند. اما دستکشهای معاینه لزوماً نیازی به استریل بودن ندارند و بستگی به کاربرد آنها دارد.
دستکش جراحی
هدف اصلی دستکشهای جراحی، جلوگیری از انتقال بیماریها بین متخصصان مراقبت بهداشتی و بیماران در طول مراحل جراحی است. تفاوت بین دستکشهای جراحی و دستکشهای معاینه پزشکی عبارتند از:
- تولید کنندگان دستکشهای جراحی ملزم به رعایت سطح بالاتری از استانداردهای کیفی هستند.
- دستکشهای جراحی استریل هستند و بصورت جفت بستهبندی میشوند.
- دستکشهای جراحی، محدوده اندازه دقیقتری نسبت به دستکشهای معاینه پزشکی دارند.
دستکشهای معاینه پزشکی به جلوگیری از آلودگی بین مراقبان و بیماران کمک میکنند. این دستکشها در طول مراحلی که نیاز به شرایط استریل ندارند، مانند خونگیری و برای آزمایش خون استفاده میشوند. برخی از این دستکشها همچنین میتوانند فرد پوشیده را در برابر آسیبهای ناشی از مواد شیمیایی یا دارویی خطرناک محافظت کنند.
دستکشهای جراحی اولین بار در سال ۱۸۹۰ با استفاده از لاتکس طبیعی به کار گرفته شدند و پس از آن، استفاده از آنها با گذر زمان به شدت افزایش یافت؛ زیرا به طور گستردهای برای جلوگیری از انتقال عفونت از طریق خون، مانند ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV)، توصیه شد.
در دهه ۱۹۹۰، واکنشهای آلرژیک به لاتکس در میان بیماران و کارکنان مراقبتهای بهداشتی به سرعت افزایش یافت. به همین دلیل، مواد دستکش مصنوعی جدیدی مانند دستکش نیتریل معرفی شدند که دارای خواص متفاوتی از نظر استحکام، راحتی و حساسیت بودند. با این حال، اکثر دستکشهای جراحی هنوز از لاتکس ساخته میشوند، زیرا این دستکشها خاصیت کشسانی و حساسیت لمسی بسیار بالایی دارند.